Veterinärinformation

Cheryl DeWitt

Workshop för veterinärer

Dr Cheryl DeWitt, DVM, från USA,
8-9 sep och 10-11 sep 2008

När vi började planeringen för två år sen av årets workshop för veterinärer, direkt efter den första som vi organiserade, hade vi aldrig kunnat drömma om att intresset denna gång skulle bli så stort. Anmälningarna droppade in i rask fart och vi insåg rätt snart att kursen måste fördubblas för att ge plats åt alla. Veterinär Cheryl DeWitt från USA som skulle leda det hela hade vänligheten att gå med på att köra sitt program två gånger liksom veterinär Andrea Holmström från Svenska Djurhälsovården som informerade om det nya svenska hälsoprogrammet för kamelider.

Kamptänder sågas av.

Chixi kastreras inför vetgiriga åskådare.

Totalt ca 40 veterinärer från Sverige, Norge, Danmark och Finland tog sig till Österlen för att lyssna till Cheryl, en blid liten dam med ett stort varmt hjärta och oerhörda kunskaper om alpackor och lamor. Då Cheryl även är utbildad av Marty McGee i konsten att hantera alpackor på ett respektfullt sätt, gick detta naturligtvis som en röd tråd genom alla kursdagar.

Teori i kurssalen varvades med praktik ute hos alpackorna där kanske inte allt men i alla fall väldigt mycket togs upp: från dräktighetsundersökning med ultraljud via kamptänder till kastrering. Vi vill understryka att inga ingrepp skedde enbart i demonstrationssyfte utan skulle ha utförts i alla fall. Cheryl pratade om reproduktion och fertilitetsproblem, det neonatala fölet, sjukdomar och parasiter, kejsarsnitt och sedering och mycket, mycket annat. Deltagarna delade med sig av egna erfarenheter från alpackor t ex käksvullnader och ormbett.

Det var dagar – och kvällar! - fullspäckade med information och diskussion och vi är övertygade om att Nordens alpacka- och lamaägare kommer att dra stor nytta av veterinärernas kompletterade kunskaper.

Vi vill rikta stora och varma tack till Jordbruksverket, Svenska Djurhälsovården med Andrea Holmström i spetsen liksom SVA för ett utomordentligt konstruktivt och intressant samarbete. Flera veterinärer uttryckte önskemål om ytterligare kurser och vi har redan börjat planeringen!


Det gäller att hitta rätt ställe för sederingen.

Cheryl förbereder kastration.

Förteckning över distriktsveterinär-
stationer
som deltog med minst en veterinär på workshopen.

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se