Om Österlen Alpacka och
Den Gamla Möllegården

Vi, Ann Marie och Paul med dotter Emilie, bor på en kringbygd gård, strax utanför Simrishamn på Österlen i Skåne. Våra beten hölls öppna av får. För ett antal år sedan kände vi att det var dags för nya utmaningar och upphöra med lammproduktion. Genom en god vän i Schweiz kom vi i kontakt med alpackor. Vi gick på kurser i alpackauppfödning i Schweiz, England och Tyskland och besökte uppfödare. Vi läste och läste. Vi surfade på Internet. Till slut hade vi samlat på oss så mycket information att vi beslöt att upphöra med fåren och istället satsa på alpackor.


Då det i Sverige fanns (och finns) förvånansvärt få alpackor kände vi att om vi skulle starta en seriös uppfödning behövde vi öka den genetiska bredden.

Det har genom åren blivit ett flertal importer med bl a mycket fina peruanska, australiensiska och nya zealändska blodslinjer. Den genetiska bredden bland våra djur är mycket stor, något som är viktigt med tanke på att den globala alpackapopulationen är förhållandevis liten. Vi är stolta över att vara den första uppfödaren i landet som tagit in blodslinjer som bl a innehåller Jolimont Warrior, PPPeruvian Auzengate och Purrumbete Highlander vilka tillhör världseliten.


I samband med våra importer är vi oerhört noggranna med smittskyddet för att minimera risken att djuren för med sig sjukdomar. Vi arbetar alltid i mycket nära kontakt med både Jordbruksverket och Svenska Djurhälsovården och SVA.


© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se