Varför ska man ha alpackor?

Den bästa anledningen är helt enkelt att man mår så bra av att ha dessa underbara varelser i sin närhet!
Vi mådde visserligen också mycket bra av våra får och vill på inget sätt förringa dessa men alpackan besitter ytterligare dimensioner. Alpackans något försynta hummande är ett sällsamt ljud och en lisa för en stressad själ – speciellt i jämförelse med fårens bräkande.

att se in i alpackans stora ögon

Taytachas ögon lämnar ingen oberörd!

Att ta några alpackor på promenad och uppleva naturen ur deras perspektiv är en förmån som borde vara fler förunnad. Att man lätt dras in i alpackans magiska cirkel har vi sett så många gånger bland alla besökare vi haft under årens lopp. De flesta alpackor är mycket nyfikna och kommer fram och hälsar. Och även om de normalt sett inte uppskattar kroppskontakt kommer man då så nära att man kan se in i djurens stora ögon – och då är man för evigt fast: bedårad, begeistrad, betagen ja t o m bergtagen.

En flock betande alpackor

Ögonfröjd!

Att betrakta en flock betande alpackor är en skönhetsupplevelse av högsta rang. Inget annat ullproducerande djur förekommer i så många olika färger. De betar gräset på ett mycket skonsamt sätt och deras trampdyneförsedda fötter smeker jorden de beträder. De äter gärna sly men inte fullt så intensivt som getter gör.

Alpackans storslagna gåva till oss är den ljuvliga ullen. Vi ser det som en ynnest och en ära att vi av aymara- och quechuaindianerna fått ta del av arvet från deras förfäder och vi lovar att göra allt som står i vår makt för att alpackorna alltid ska behandlas väl och med den stora respekt de förtjänar.

Motsatsen till elefant i en porslinsaffär.

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se