Utställningar

År 2012 deltog vi senast i en svensk utställning med våra alpackor. Vi kommer, åtminstone tills vidare, att avstå från sådana tillställningar då vi anser att det är en aktivitet som alpackor klarar sig ganska bra utan. Att via tidsödande transporter fraktas till ett främmande utställningslokal med lika främmande alpackor och tvingas vara kvar där i flera dagar är med stor sannolikhet betydligt mer stressande för djuren än vad vi kan föreställa oss.

Alpackor är stoiska varelser och visar sällan vad de innerst inne upplever. Att alpackornas ägare tycker det är roligt med utställningar innebär inte nödvändigtvis att det är ett ömsesidigt nöje. Därför har vi valt att i fortsättningen endast delta i ullutställningar eftersom alpackorna då fridfullt kan fortsätta beta i sina hagar hemma på gården.

Alpaca World Conference and Expo
20-24 September 2013, New Zealand
International Fleece Show

I alpackavärlden finns det två typer av utställningar. Den man i första hand tänker på är nog den ”vanliga” varianten då hela alpackan visas upp inför en domare, typ hundutställning. Där bedöms i främst ullen men även exteriör och i viss mån även hanteringen av djuret. Den andra varianten är när man endast skickar in ullen. Det är rysligt praktiskt när man bor långt bort från utställningen och av olika anledningar inte vill eller kan komma med hela djuret. Nya Zealand t ex ligger ganska långt bort. Alpackor omfattas av mycket rigorösa karantänsbestämmelser och det är inte ens möjligt för svenska alpackor att delta i utställningar i Norge utan att först genomgå 6 månaders karantän och en massa hälsotester.

Österlen Alpackas Silken Success

Men att förbereda ullen inför en ulltävling är inte gjort på en kafferast! Man måste redan då ullen klipps tala om för klipparen att ullen ska tävla eftersom han då klipper på ett litet annat sätt. Det är inte bara det att endast ull från ett visst område på djuret tillvaratas utan den ska samlas upp så att den håller ihop i ett stort sjok. Sen ska hela sjoket rensas. Allt skräp ska bort. Ull som på något sätt avviker ska också bort. Det handlar om att göra ullen så enhetlig som möjligt och till syvende och sist handlar det om att göra den så ”kommersiell” som möjligt. När man spinner garn vill man ju att garnet ska bli maximalt bra d v s alla nystan ska bli lika fina på alla sätt. ”Skit in – skit ut”. Garnet blir aldrig bättre än kvaliteten på ullen du använder. Rensningen är alltså A och O för ett lyckat slutresultat.

På en ullutställning är det 10 olika egenskaper som bedöms och poängsätts och maxpoäng är 100. Finheten - d v s hur tunna fibrerna är - ger flest poäng. Enhetlighet i finhet och längd är andra poängsatta egenskaper liksom lyster. Vikten är också viktig – man vill ju ha så mycket ull som möjligt. Och här är det en svår balansgång. Man plockar och plockar. Och slåss med sig själv om hur mycket man ska våga ta bort för att maximera enhetligheten utan att förlora viktpoäng…

Österlen Alpackas Cicero

Det finns som bekant två typer av alpackor: huacaya och suri. De tävlar aldrig mot varandra utan alltid var för sig. Sen delas djuren in i olika klasser beroende på kön, ålder och färg. Klassvinnare utses liksom champion och reservchampion för varje åldersklass. Och till slut koras den allra bästa surin och den allra bästa huacayan d v s de som fått flest poäng.

Vi beslöt i våras att skicka ull av några av våra alpackor till den internationella ullutställningen på Nya Zealand. Anledningen till att vi deltog i ett evenemang på andra sidan jordklotet var att vi helt enkelt ville se var vi internationellt sett står med vår avel. Och resultatet visade att vårt avelsprogram är på helt rätt väg såväl huacaya som suri.

Österlen Alpacas Mancini

Det var en stor tävling: ull från så många som 283 huacayor och 111 suris deltog. En av våra suris, Österlen Alpackas Silken Success, vann sin klass och blev dessutom näst bäst (reservchampion) av alla suriflickor i hennes ålder och det var STORT med tanke på konkurrensen.

Vår svarte hingst, Österlen Alpackas Cicero, vann sin klass och det var också fantastiskt (nästan mer fantastiskt eftersom han faktiskt hade fler poäng än Silken Success). Ciceros klass var stor och han vann dessutom överlägset med 7 poäng fler än den som kom tvåa och många i klassen representerade riktigt, riktigt fina svarta australiska blodslinjer.

Österlen Alpackas Mancini, en fawn surihingst kom tvåa i sin klass med bara en halv poäng mindre än Cicero. Så nog har vi potential i våra unghingstar!

Vi deltog med sju fällar och här är hela vår resultatlista:

 • Adult Female Suri Fleece 24 & Under 36 Months - White
  1st Österlen Alpackas SILKEN SUCCESS
 • Reserve Champion Adult Female Suri Fleece
  Österlen Alpackas SILKEN SUCCESS
 • Intermediate Male Huacaya Fleece 12 & Under 24 Months - Black
  1st Österlen Alpackas CICERO
 • Junior Male Suri Fleece 6 & Under 12 Months - Mid/Dark Fawn
  2nd Österlen Alpackas MANCINI
 • Junior Male Suri Fleece 6 & Under 12 Months – White
  4th Österlen Alpackas BELLAFONTE
 • Intermediate Female Huacaya Fleece 12 & Under 24 Months – Grey
  5th Österlen Alpackas ACE OF HEARTS
 • Junior Female Suri Fleece 6 & Under 12 Months – White
  5th Österlen Alpackas CHARMAINE
 • Junior Female Huacaya Fleece 6 & Under 12 Months - Grey
  6th Österlen Alpackas DIANA

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se